Badminton - o sportu
Badminton je takmičarski, olimpijski sport ali i vrlo čest oblik rekreacije.
Igra se  se reketom na pravougaonom terenu koji je mrežom podeljenom na dva jednaka dela. Minimalan broj igrača je dva (tzv. singl ili pojedinačno odnosno meč "jedan na jedan") a maksimalan četiri (tzv. dubl  ili parovi tj. meč između dva para igrača).
Deli se u pet kategorija: pojedinačno žene i muškarci, ženski i muški parovi te mešoviti parovi.

Istorija badmintona

Prva evidentirana pravila vezana za ovaj sport datiraju iz 19. veka. Ipak, kao i u slučaju mnogih drugih sportova, veruje se da je tradicija ove igre u nešto izmenjenijim oblicima duga i do 2 000 godina.
Prvi badmintonski klub osnovan je u Engleskoj 1877. godine (Bath Badminton Club) dok je 1893. Engleski badminton savez objavio prva službena pravila ove igre.
U program Olimpijskih igara, badminton je ušao 1992. (OI u Barseloni).

Pravila igre i karakteristike terena za igru

Teren za badminton veličine je 5,18 x 13,40m  za pojedinačnu igru i 6,1x13,40m za igru u parovima. Teren je mrežom podeljen na dva jednaka dela. Mreža je na rubovima terena podignuta na visinu od 1,55, dok je visina na centralnom delu 1,524m.
Svaka polovina igrališta sastoji se od dva servisna polja. Servisno polje za igru parova nešto je šire i kraće od onog predviđenog za pojedinačnu igru.

Od jula 2006. vredi pravilo po kom se poen dodeljuje kod svake izmene udaraca. Meč se igra na dva dobijena gema (iako se nekada koristi i izraz "set")  što znači da se u jednom meču mogu odigrati maksimalno tri gema. Gem osvaja igrač ili par koji prvi sakupi 21 poen po uslovom da ima dva poena razlike u odnosu na protivnika. U slučajevima kada se desi da rezultat bude 20:20, igra se nastavlja sve dok jedna strana ne dođe u prednost od dva poena ili dok ne sakupi ukupno 30 poena. Maksimalni rezultat badmingtonskog gema tako je 30:29.

Meč i svaki novi poen počinju servisom. Igrač servira iz svog polja dijagonalno preko terena. Dok kod servisa udarac mora biti upućen unutar servisnog polja protivnika, kod ostalih udaraca dopušteno je udarati unutar celog polja za igru.
Osnovni cilj igre jest prebaciti loptu preko mreže kako bi pala u polje protivnika. Takmičar osvaja poen svaki put kada loptica koju je uputio ka protivničkom igraču pređe mrežu i padne na tlo protivničkog dela terena, zatim kada loptica udari bilo koji deo protivnikove opreme ili tela i, konačno, kada loptica koja je upućena njemu padne van terena za igru (ili "u aut").

Kod pojedinačne igre, servisno polje s kog će igrač servirati lopticu na početku poena određuje ukupan broj poena koje je osvojio; ukoliko ima paran broj osvojenih poena, servira iz desnog servisnog polja dok, u slučajevima kada je tokom dotadašnje igre osvojio neparan broj poena, servira iz levog servisnog polja.
Pravo na prvi servis u gemu određuje se bacanjem novčića dok na početku drugog i trećeg gema servira igrač ili par koji je osvojio prethodni gem.

U igri parova vredi pravilo da se igrači svakog para raspoređuju po svojoj polovini terena tako da se jedan nalazi na levoj a drugi na desnoj (uzdužnoj) polovini igrališta. Nakon osvojenog poena igrači menjaju mesta dok par koji je izgubio poen ostaje na istim pozicijama.

 

 

Badmintonski reket i loptica

 

Profesionalni badmintonski reketi izuzetno su lagani i bez žica teže između 70 i 100g. Stara verzija reketa uglavnom je bila drvena ali je drvo u skorije vreme zamenio prvo aluminijum a u najskorije vreme koriste se kompozitni materijali i titanijum. Veličina reketa i izmene u dizajnu uvek moraju odgovarati službenim pravilima badmintonskog saveza.

Badminton koristi specijalnu vrstu loptice koja se, zbog svog specifičnog oblika, na engleskom jeziku  zove "shuttlecock" ili  popularno "ptičica". Za razliku od loptica koje se koriste u ostalim sportova s reketom, badmintonska loptica nije okrugla već je konusnog oblika a izrađuje se od 16 gušjih pera zabodenih u "kapicu" izrađenu od pluta. Jevtinije verzije badmintonske loptice kakve često koriste rekreativci u celosti su izrađene od plastike.

Badmintonska loptica može doseći brzinu i do 300 km/h ali, za razliku od obične loptice a zahvaljujću perima od kojih je napravljena, mnogo brže usporava kretanje kroz vazduh.

Krovna institucija svetskog badmintona zove se Badminton World Federation (BWF) i sedište joj je u Kuala Lumpuru u Maleziji.

 

Badminton

Badminton - VESTI

 

ŠEST MEDALJA ZA MLADE ORLOVE
06. septembar 2010.

 - ISTORIJSKI USPEH BADMINTONACA U SLOVAČKOJ -

Badminton savez Srbije

Prema dosadašnjim rezultatima naših najboljih badmintonaca, 2010. godina će biti ispisana zlatnim slovima u istoriji srpskog badmintona.

U Slovačkom gradu Prešov, od 3. do 5. septembra, održan je Internacionalni turnir za juniorske kategorije do 11, 13, 15 i 19 godina. Srpska delegacija, u sastavu: Nataša Pavlović, Andrijana Stanković, Andrija Doder, Marko Ivanović (U13), Dragoslav Petrović (U15), Ilija Pavlović, Borko Petrović, Miodrag Kaličanin, Milica Simić i Dunja Došenović (U19), Milan Barbir i Dragan Antić (treneri), bila je najuspešniji učesnik ovog prestižnog juniorskog takmičenja koje se nalazi u zvaničnom kalendaru Evropske badminton federacije.

Naše najveće badminton nade osvojile su: tri zlatne, dve srebrne i jednu bronzanu medalju.

Šampionski tron su osvojili: Dragoslav Petrović u konkurenciji muški singl (U15), Dragoslav Petrović / Nataša Pavlović u konkurenciji mešovitih parova (U15), Nataša Pavlović / Andrijana Stanković u konkurenciji ženskih parova (U13). Vicešampionske titule su pripale: Nataši Pavlović u konkurenciji ženski singl (U13) i Andriji Doderu u konkurenciji muški singl (U13). Andrijana Stanković se u konkurenciji ženskog singla (U13) okitila bronzanom medaljom.

‘’Podrška Ministarstva omladine i sporta, profesionalan pristup i velika posvećenost svih sportskih badminton radnika daju sve značajnije rezultate. U ovom trenutku, možemo da se pohvalimo visokim takmičarskim nivoom svih reprezentativnih selekcija. U novu takmičarsku sezonu ulazimo sa dvocifrenim brojem osvojenih medalja što nas još jače motiviše za izazove koji su pred nama.’’ – izjavio je Radomir Jovović, predsednik UO Badminton saveza Srbije.

 

Generalni sekretar
Predrag Vuković, s.r.

BADMINTON SAVEZ SRBIJE