Jedrenje - Klubovi
Jedriličarski klub GEMAX
Adresa
Bežanijski zimovnik 1a
Adresa
Beograd
Adresa
Srbija
Telefon
+381 64 22 082
Telefon
+381 63 10 300
Email
www.jkgemax.com
Klub se nalazi na 3. kilometru leve obale reke Save neposredno uz pogone GP "Gemax" na specijalno za klub opremljenom plovećem objektu - šlepu, jednom od najlepših i najuređenijih na ovim prostorima. Klub ima stotinak članova od kojih su 60 takmičari, poseduje 40 jedrilica u Beogradu i na moru, desetak pomoćnih čamaca za logistiku i nekoliko ekskluzivnih vezova za motonautičare.
Delatnost kluba je, pre svega, sportska ali i rekreativna. Organizator je većeg broja regata i prvenstava države u različitim klasama jedrenja. Članovi kluba i generalni pokrovitelj GP "Gemax" su ponosni na svojih skoro 60 godina postojanja za vreme kojih je osvojeno nebrojeno domaćih i nekoliko međunarodnih priznanja. Posebno su ponosni na svoju Školu jedrenja za najmlađe, mlade, kao i one ne tako mlade.
Škola je počela sa radom 24. aprila 2004. godine i organizovana je tako da se kroz nekoliko nivoa obuke stekne solidno znanje za upravljanje jedrilicama od klase »optimist
Akademski jedriličarski klub Beograd
Adresa
Bežanijski zimovnik 1, na novobeogradskoj obali Save na 3. kilometru, prilaz od "buvljaka"
Adresa
Beograd
Adresa
Srbija
Telefon
011/3114-997
Email
ajkbeograd@yahoo.com
Email
www.ajk-beograd.com
AJK - Beograd je najstariji jedriličarski klub kod nas osnovan davne 1934. godine na tadašnjem ostrvu Ada Ciganlija. Kroz klub je za vise od sedam decenija prošlo hiljadu zaljubljenika vetra i vode, među kojima je bilo na desetine reprezentativaca.
Zbog gradnje mosta preko Ade klub se preselio na donji špic male Ade u akvatorij Bežanijskog zimovnika.

Do sada su takmičari svake godine osvoje naslov prvaka države u nekoliko kategorija. Klub je ponosan na svoju Optimist ekipu (jedriličari od 7 do 15 godina), koja duži niz godina ima aktuelnog prvaka države i sa velikim uspehom učestvuje na internacionalnim takmičenjima i evropskim prvenstvima.
Oko 100. članova kluba imaju na raspolaganju 36 takmičarskih i desetak rekreativnih jedrilica. Klub organizuje školu jedrenja za sve uzraste i klase jedrilica. Pored klasičnog jedrenja razvijeno je i jedrenje daljinski upravljanim modelima gde jedriličar sam pravi svoj model i takmiči se sa njim.
Strane: