Odbojka - o sportu

Odbojka
            Godine 1985. Amerikanac Vilijem Dž. Morgan izmislio je novu igru u Sali, „mintonet“. Od koje je nastala odbojka. To je bio jeftin sport za radničku klasu, mešavina dveju drugih novih igara, košarke i tenisa, koje su igrali bogataši. Pošto su je u Evropi preneli Amerikanci tokom Prvog svetskog rata, ova igra ukorenila se u Istočnoj Evropi, gde je hladan klima pogodovala razvoju aktivnosti u zatvorenim prostorima. Na olimpijskim igrama u Parizu (1924) ovaj sport bio je demonstracioni, a zvanični je postao tek 1947, kada je i osnovana Međunarodna federacija za odbojku (FIBA). Dve godine kasnije, 1949, održano je prvo svetsko prvenstvo u Pragu, a tek 1964. godine u Tokiju odbojka postaje olimpijski sport. Svetska liga za muškarce, prva profesionalna struktura koja je obuhvatila čitav svet, osnovana je 1990. godine i održava se svake godine, a izdržava se od velikih donacija i mnogobrojnih međunarodnih televizijskih prenosa.
Odbojku igraju dva tima od po šest igrača (koji su u terenu, na klupi je još toliko igrača) koji se trude da loptu preko mreže prebace tako da padne na tlo protivničke ekipe. Tim koji uspe osvaja poen i pravo na servis. Set dobija ekipa koja prva stigne do 25. poena (u petom poslednjem setu do 15) ili sa najmanjom razlikom od 2 poena. Pobednik meča je ekipa koja prva osvoji 3 seta.
Kada tim osvoji servis (koji posle sudijinog znaka ima 8 sekundi mora da se izvede) igrači u terenu se rotiraju u smeru kazaljke na satu. Ovo pravilo uvedeno je kako bi igrači morali da igraju i u prednjoj i u zadnjoj zoni.   
volleyball_court.gif
Svaki tim loptu sme da dodirne najviše tri puta, ne računajući blok, pre nego što je prebaci na protivničku stranu. Pošto jednom dodirne loptu isti igrač ne sme više da je dodirne dok neki drugi igrač iz njegovog ili protivničkog tima ne učini isto.
Osnovni elementi odbojke su serivs, prijem, dizanje, smeč i blok.
Lopta sa kojom se igra odbojka je sačinjena od mekane kože, unutar koje je gumena lopta. Obim lopte je  65-67cm.
Visina mreže preko koje se prebaciju lopta za muškarce je 2, 43m, dok je za žene visina spuštena na 2, 34m.

Pored dresa koji svaki igrač mora da ima, neizostavni deo opreme su štitnici za kolena.

Volleyball-ball.jpg

Nevena Belić

/